ویژه

افزایش بی‌رویه تعداد وکلا، ضربه‌ای مهلک به استقلال، کیفیت خدمات و منزلت این صنف است.

رییس کانون وکلای دادگستری آذربایجان شرقی با ابراز نگرانی از وضعیت موجود، خواستار اقدام عاجل برای نجات نهاد وکالت شد. افزایش بی‌رویه تعداد وکلا، ضربه‌ای مهلک به استقلال، کیفیت خدمات و منزلت این صنف وارد کرده است.

حسن فرهودی نیا  در نشست خبری به مناسبت فرا رسیدن سالروز استقلال کانون های وکلای دادگستری تصریح کرد : افزایش جذب افسار گسیخته وکیل در اجرای این قانون ضربه مهلکی به استقلال کانون های وکلا زده و اعتبار و شان وکالت را به شدت زیر سووال برده است .

لایحه استقلال کانون های وکلای دادگستری هفتم اسفند ماه سال ۱۳۳۱ توسط زنده یاد دکتر محمد مصدق نخست وزیر وقت به تصویب رسید و به همین مناسب این روز همه ساله به عنوان سالروز استقلال کانون های وکلای دادگستری و روز وکیل مدافع گرامی داشته می شود.

رییس کانون وکلای دادگستری آذربایجان شرقی در این نشست ادامه روند کنونی ناشی از اجرای قانون مذکور را تهدید جدی برای استقلال کانون های وکلای دادگستری ، کیفیت خدمات حقوقی و معیشت وکلا توصیف کرد و گفت : هم اکنون بسیاری از وکلا بیکار هستند و برخی ازآن حتی قادر به تامین اجاره دفتر خود نیستند چه برسد یه تامن معاش و زندگی خود.

وی اشاره کرد : در اجرای قانون تسهیل صدور مجوز کسب و کار طی سه سال گذشته به انداره ۷۰ سال گذشته وکیل در این کانون پذیرش شده اند.

به گفته وی این قانون شان وکالت را به شدت زیر سووال برده و جایگاه آن در حد یک صنف کسب و کار تقلیل داده است و موجب هجوم سیل فارغ التحصیلان به کانون های وکلای دادگستری شده است.

وی افزود : نتیجه این رویکرد، موجب بحران افزایش بی‌رویه تعداد وکلا در سراسر کشور شده که نه تنها نقشی در رفع مشکل بیکاری جوانان نداشته بلکه فارغ التحصلان بیکار را به وکلای بیکار تبدیل کرده است .

فرهودی‌نیا با اشاره به تلاش‌های کانون وکلای آذربایجان شرقی برای اصلاح قانون تسهیل، از رایزنی‌ها و مکاتبات متعدد با نهادهای ذی‌ربط خبر داد. “ما بارها و بارها اعتراض خود را به این قانون اعلام کرده‌ایم و خواستار حذف وکالت از شمول این قانون شده‌ایم. امیدواریم این پیگیری‌ها به نتیجه برسد و وضعیت نابسامان کنونی اصلاح شود.”

رییس کانون وکلای دادگستری در باره ساختار و نحوه اداره این کانون توضیحاتی ارائه کرد و گفت : هم اکنون بیش از دو هزار و ۹۱۶ وکیل ، و ۶۹۳ کارآموز عضو این کانون هستند و ۵۰۰ کار آموز پذیرفته هم در آستانه ورود به کانون هستند.

فرهودی‌نیا هرگونه اقدام برای محدود کردن استقلال کانون‌های وکلا را در مغایرت با حفظ و حراست از حقوق عامه دانست و تأکید کرد: “استقلال کانون، ضامن حفظ حقوق مردم است. اگر این استقلال خدشه‌دار شود، کیفیت خدمات حقوقی کاهش می‌یابد و اعتماد عمومی به این صنف آسیب می‌بیند.”

رئیس کانون با اشاره به قدمت یکصد ساله کانون وکلا در تبریز، بر اهمیت حفظ و تقویت این سابقه درخشان تأکید کرد: “کانون وکلای تبریز، دومین کانون باسابقه در کشور است. ما باید این میراث ارزشمند را حفظ کنیم و برای ارتقای جایگاه وکلا در جامعه تلاش کنیم.”

فرهودی‌نیا با اشاره به ارائه خدمات عمومی و رایگان این کانون به نیازمندان گفت : در این ارتباط با با کمیته امداد ، بهزیستی ،‌ معاونت پیشگیری از جرائم دادگستری استان و زندان های استان تفاهم نامه همکاری داریم و به افراد نیازمند معرفی شده از سوی این نهادها خدمات رایگان حقوقی و وکالتی ارائه می دهیم .

وی ادامه داد : توسط وکلای این کانون ۶۲۲ مورد وکالت تسخیری ،‌۱۱۰ مورد وکالت معاضدتی و دو هزار و ۴۰۰ مورد مشاوره رایگان و خدمات حقوقی به افراد بی بضاعت و کم درآمد ارائه شده است.

رئیس کانون از کمیسیون کارآموزی به عنوان یکی از فعال‌ترین کمیسیون‌های کانون یاد کرد که وظیفه آموزش و تربیت کارآموزان را بر عهده دارد. “با توجه به افزایش تعداد کارآموزان، تربیت این نسل از وکلا نیز با چالش‌های بیشتری روبرو شده است.”

یوسف‌زاده: بیکاری، کابوس یک‌سوم وکلای باسابقه
احمد یوسف‌زاده، نایب رئیس کانون وکلای دادگستری آذربایجان شرقی، با تأکید بر اهمیت استقلال کانون، از وضعیت بیکاری در این صنف ابراز نگرانی کرد. وی با اشاره به اینکه کانون تبریز، اولین کانون منفک شده از مرکز بوده و قدمت آن از برخی کشورهای منطقه بیشتر است، به این نکته اشاره کرد که: “با اجرایی‌شدن قانون تسهیل و رشد بی‌سابقه پذیرش وکلا، هم اکنون یک‌سوم وکلای باسابقه از معضل بیکاری رنج می‌برند.”

“سراب اشتغال”: افزایش ورودی‌ها و کاهش کیفیت خدمات
یوسف‌زاده با اشاره به افزایش بی‌رویه تعداد وکلا در سال‌های اخیر، از این روند به عنوان “سوق دادن جوانان به سمت سراب اشتغال” یاد کرد. “تعداد اعضای ورودی به کانون وکلا در این سه سال به‌اندازه ۷۰ سال گذشته بوده است.”

نایب رئیس کانون، با اشاره به آمار نگران‌کننده بیکاری، به این نکته اشاره کرد که “یک‌دوم کارآموزان وکالت در ۶ ماه گذشته، حتی یک پرونده هم نداشته‌اند.”

چالش‌های دیگر: تخریب جایگاه وکیل و تهدیدات شغلی
یوسف‌زاده، یکی دیگر از معضلات نهاد وکالت را تخریب رسانه‌ای جایگاه وکیل دانسته و متذکر شد: همچنین بحث در معرض خطر بودن وکلا مطرح بوده و تهدیدات جانی و حیثیتی در این چند سال برای وکلا بیشتر شده است.

فرهودی‌نیا: تخلفات معدود را به حساب کل جامعه وکلا نگذارید
رئیس کانون وکلای دادگستری آذربایجان شرقی با اشاره به تخلفات معدود برخی وکلا، تأکید کرد که این تخلفات نباید به حساب کل جامعه وکلا گذاشته شود. وی با اشاره به شکایات واصله از وکلا، اظهار داشت: “در خصوص ۷۱۲ پرونده، شکایت‌هایی انجام شده که عمده آن‌ها به دلیل مسائل مالی بوده و در نهاد صلح و سازش، حل شده است. در نهایت برای ۱۱۲ فقره پرونده شکایتی، کیفرخواست صادر شده که در تعدادی از آن‌ها وکیل مقصر شناخته شده و در تعدادی حکم برائت گرفته است.”

“۱۰ وکیل در یک سال، تعلیق یا ابطال پروانه”: زنگ خطر برای سلامت حرفه‌ای
فرهودی‌نیا با اشاره به آمار تعلیق و ابطال پروانه وکلا، از “۱۰ وکیل” خبر داد که در یک سال گذشته، تعلیق موقت یا دائم شده‌اند. این آمار، زنگ خطر دیگری برای سلامت حرفه‌ای و ارتقای کیفیت خدمات حقوقی به شمار می‌رود.

فرجام سخن: ضرورت اقدام عاجل برای نجات نهاد وکالت
کانون وکلای دادگستری آذربایجان شرقی، با ابراز نگرانی از وضعیت موجود، خواستار اقدام عاجل برای نجات نهاد وکالت شد. افزایش بی‌رویه تعداد وکلا، ضربه‌ای مهلک به استقلال، کیفیت خدمات و منزلت این صنف وارد کرده است. اصلاح قانون تسهیل، حمایت از وکلا و حفظ استقلال کانون، از جمله اقداماتی است که برای جلوگیری از فروپاشی این نهاد ضروری به نظر می‌رسد. کانون وکلا، با تکیه بر تاریخچه درخشان خود و با حمایت از حقوق مردم، به مبارزه برای احقاق حقوق شهروندی و ارتقای عدالت ادامه خواهد داد.

حق‌الوکاله و رضایت‌سنجی: شفافیت بیشتر، مطالبه‌ی دیرینه موکلان
فرهودی‌نیا با اشاره به حق‌الوکاله، تأکید کرد که این مبلغ، علاوه بر تعرفه‌های مصوب، با توافق وکیل و موکل تعیین می‌شود. بر این نکته که وکلا مازاد بر حق‌الوکاله توافق‌شده، حق دریافت هیچ وجهی ندارند، تاکید کرد.

رضایت‌سنجی الکترونیکی: امید به ارتقای کیفیت خدمات
در خصوص رضایت‌سنجی از عملکرد وکلا، فرهودی‌نیا اعلام کرد که در حال حاضر، مکانیسمی برای این منظور پیش‌بینی نشده است، اما در پرونده‌های معاضدتی که کانون با اداره کل کمیته امداد و بهزیستی همکاری دارد، این نهاد از عملکرد وکلای معاضدتی ابراز رضایت کرده است.

در همین راستا، یوسف‌زاده نایب رئیس کانون نیز از یک خبر خوش برای جامعه وکلا و موکلان خبر داد و گفت: بر اساس قانون برنامه پنجساله هفتم توسعه، رضایت‌سنجی الکترونیک از عملکرد وکلا پیش‌بینی شده است.

مولاخواه عضو دیگر هیات مدیره کانون وکلای دادگستری آذربایجان شرقی هم در این نشست خبری  گفت : آسیی که اجرای قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار بر سر کانون های وکلای دادگستری آورده بی سابقه است .

وی افزود : بیش از یک سوم وکلای با سابقه در اثر اجرای این قانون بیکار شده و بسیاری از آن در طول یک سال حتی یک مورد پرونده وکالتی ندارند.

مولاخواه  ادامه داد : اصلاح این قانون علاوه بر استقلال و حفظ شان وکیل ضرورت وگام بزرگی در دفاع از حقوق مردم خواهد بود.

وی به رشد قارچ گونه ایجاد رشته حقوق در دانشگاه های مختلف اشاره کرد و گفت : پذیرش دانشجوی حقوق در دانشگاه های کشور در سی سال گذشته بیش از یک هزار برابر شده است.

در این نشست اعضا هیات مدیر کانون وکلای دادگستری آذربایجان شرقی از تولید و ایفای نقش های مخرب وکیل در سریال های تلویزیونی انتقاد کرده و خواستار همکاری رسانه های خبری برای فرهنگ سازی نهاد وکالت در جامعه شدند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا